Rekruttering- og bemanningsrådgiver med vekt på hele bildet

21. august var William Langerud på plass i Personalhusets avdeling i Arendal. Han bringer med seg bred erfaring og kunnskap til en region rustet for vekst.

Langerud har gjort som mange andre, nemlig fulgt med samboer til hjembyen hennes. Det angrer han ikke på. – Jeg alltid vært glad i Sørlandet; jeg er tross alt halvt arendalitt, og det er liten tvil om at landsdelen har mye spennende å by på. 

Bilde av William

William Langerud, rådgiver rekruttering og bemanning i Personalhuset Arendal

Langerud ble ansatt i Personalhuset allerede i mars, og de siste månedene har han vært utleid i vikariat som karriereveileder i vekstbedriften Lisand i Tvedestrand. – Avdelingsleder Knut Handeland er flink til å tenke kreativt rundt kompetanse, og han utfordret meg til å prøve noe som var litt annerledes enn ting jeg hadde gjort tidligere. Det har både vært lærerikt og interessant. 

  

Erfaringer i bagasjen

I Personalhuset, hvor han blant annet skal jobbe med rekruttering og bemanning av alt fra medarbeidere til ledere og spesialister, er han imidlertid tilbake på hjemmebane. ­– Jeg tar blant annet med meg fire års erfaring som rekrutterer og rekrutteringsansvarlig i Securitas. Jeg jobbet som vekter i studietiden, som portvakt på Freia sjokoladefabrikk. På en måte hadde jeg den samme funksjonen som en rådgiver i Personalhuset – det handlet jo om å åpne porten for de rette personene!

– Securitas var et fint sted å lære rekruttering. Med et stort volum av ansettelser fikk jeg rikelig mengdetrening innen alle sidene av rekrutteringsprosessen. Jeg innså tidlig hvor viktig det er å forstå hva som særpreger oppdragsgivere, så selv om jeg jobbet in house, ble det naturlig for meg å delta i kundemøter, sier Langerud. – Det var en nyttig erfaring å ha med seg da jeg fikk tilbud om å lede og utvikle rekrutteringssatsningen til rekrutterings- og bemanningsselskapet Stolt. 

  

Behovet for arbeidskraft

Med Oslo i bakspeilet, og vel så det, blir det nå fullt fokus på Agder for Langerud. – Jeg føler meg privilegert som får jobbe med rekruttering og bemanning i en region med utsikter til å få tusenvis av nye arbeidsplasser i årene fremover. Her trengs ledere, ingeniører, IT-folk, produksjonsarbeidere, pluss arbeidskraft for å dekke støttefunksjoner og tjenester til et økende befolkningstall.

Personalhuset vil kunne spille en avgjørende rolle når ettertraktet arbeidskraft skal på plass, mener Langerud. – Det kommer imidlertid til å være hard konkurranse om de beste hodene, ikke minst fra arbeidsgivere i de største byene. Det er derfor viktig at Sørlandet utnytter sine konkurransefortrinn.

– Vi har Norges beste klima og verdens flotteste skjærgård, minner han om. – Hvorfor skal du bo i Oslo, sitte i bilkø halve dagen og betale fem millioner for en to-roms leilighet? Du kan jo få en prakteiendom på Fevik for den samme prisen. Her er det mange gode salgsargumenter! Vi må være kreative når vi markedsfører oss, søke bredt og tenke utenfor boksen.

 

Nyttige perspektiver

Selv er Langerud utdannet historiker, og han ser på seg selv som et levende eksempel på at «unyttige» utdannelser også har en plass i næringslivet.  – Med en historisk-filosofisk utdanning opparbeider man gode evner til analytisk tenkning og skriftlig fremstilling. Man blir også god til å se sammenhenger, slik at bildet blir mer helhetlig og gir større mening. Dette er kompetanser som har overføringsverdi til mye, inkludert rekruttering.

– Noen arbeidsgivere tenker nokså snevert rundt kompetanse, sier han. – Ofte tegner man et detaljert fantombilde av drømmekandidaten, som gjerne er en blåkopi av medarbeideren som skal erstattes. Dermed fremmedgjør man en haug med flinke folk, som kanskje har toppscore på 3 av 5 kvalifikasjoner. Da vil det ofte lønne seg å investere litt ekstra i kurs og opplæring, isteden for å overbetale en perfekt match.

Langerud er ellers imponert over Arendals vilje til satsing og tilrettelegging, både i offentlig og privat sektor. – Et godt eksempel er næringslivets spleiselag som fikk Tall Ships Races til byen; en finansieringsmodell som aldri før hadde blitt brukt i arrangementets 67 år lange historie. Dette sier jeg med fare for å være inhabil, i og med at samboeren min har ledet prosjektet i havn. Jeg holder uansett fast ved at Arendal er en by som slår hardere fra seg enn vektklassen skulle tilsi.


04. september 2023