I februar skrev jeg en kronikk om behovet for større fart på rekrutteringen av kvinner til lederverv (Enda flere kvinner, takk, Fvn 10.02.20). Den positive responsen var overveldende, og det er godt å vite at så mange ser betydningen av likeverdig deltakelse av menn og kvinner i arbeidslivet.

I den sammenhengen er det verdt å merke seg at Personalhuset ønsker å bidra til å rekruttere 50 prosent kvinner i lederstillinger i 2020 – selvfølgelig uten å rokke ved regelen om at det alltid er den beste mann eller kvinne som skal ha jobben.

(foto: Bjørn Åstveit, Personalhuset Agder)

Vi har hatt mange gode kvinnelige kandidater i rekrutteringsprosessene det siste året, og nå ved utgangen av andre kvartal 2020 kan vi skryte av at 63 % av alle våre lederansettelser i Agder har endt med ansettelse av kvinner. Resultatet for de siste 12 måneder er 52 %.  Et slikt oppløftende resultat mener vi kan forklares både med Personalhusets tydelige og proaktive holdning, god annonsering av stillingene – og at så vel stillinger som oppdragsgivere har blitt oppfattet som interessante.

En kommentar til kronikken (Fvn 18.02) drøftet de samme hindringene for likestilling som jeg. Forfatterne grep også fatt i min erfaring med kvinners tendens til å være mindre offensive enn menn når de søker lederstillinger. Videre kom de med en berettiget advarsel mot å bruke dette som unnskyldning for ikke å ansette kvinner.

Mangel på selvsikkerhet er selvfølgelig ikke en underliggende svakhet hos kvinner. Mitt poeng var at nettopp fordi kvinnelige lederkandidater har så utrolig mye å by på, er det viktig at de tydeliggjør det overfor potensielle arbeidsgivere.

Vi skal ikke være blinde for egne fordommer og gamle oppfatninger, og det kan godt være noen av dem sitter litt for fast i underbevisstheten. Men la oss uansett være glade for at svært mange kvinner og menn, i ulike aldersgrupper og i ulike bransjer, brenner for å skape den balansen i lederposisjoner som privat og offentlig sektor har et skrikende behov for.Bjørn Åstveit

Hodejeger
E-post
+47 951 20 526
15. august 2020