Hvordan bør forberede deg til et jobbintervju?

Etter å ha sendt søknad og CV venter du spent på om du hører noe fra selskapet du har søkt hos. Ofte starter det med en telefonsamtale hvor en fra selskapet ringer deg og forteller at de er interessert i å bli kjent med deg, men hva skjer så?   

 
 

Her har vi listet opp noen punkter på hvordan du kan forberede deg til et intervju.

 
Slik forbereder du deg til intervju.
Når du har fått en innkallelse til et intervju betyr det at du er kvalifisert til stillingen. Bedriften liker det de ser, og nå vil de bli bedre kjent med deg som person. Et jobbintervju dreier seg dermed hovedsakelig om at du skal vise frem dine personlige egenskaper og legge gode ord for hvorfor de nettopp skal velge deg.
 

Les deg opp på forhånd
Når du først har blitt innkalt til et intervju er det viktig å vite hva slags bedrift du skal til. Les deg opp på nettsidene og sosiale medier bedriften bruker og sett deg godt inn hva de driver med. Et tips er å sjekk gjerne også konkurrentene. Det er på denne måten du viser bedriften at du er interessert og har brukt tid på å undersøke fagområdet.
Dersom det er en bransje som er helt ukjent for deg bør du sette deg ekstra godt inn i den. Les også om bedriftens verdier – er det noe du kjenner deg igjen i? Det kan også være lurt å et nyhetssøk for å se om de har vært i media i det siste.
 
Les stillingsutlysningen og gjør deg noen tanker rundt arbeidsoppgavene. Hvordan vil du løse dem? Har du erfaring med dette fra før? Se for deg spørsmål rundt dette og hvordan du svarer.
 
Forbered deg på spørsmål
Når du har satt deg inn i arbeidsoppgavene kan du lettere se for deg hva slags spørsmål du kan få. Se på din egen kompetanse og prøv å forutsi hva de kan lure på, og utarbeid et godt svar. Dette gjør også at du føler du har bedre kontroll i intervjuet, og bidrar til å roe nervene. Gå gjennom din søknad og CV og trekk ut det du mener er viktig at de får med seg som du kan utdype nærmere før de stiller deg spørsmålene
Det kan også være lurt å lage noen spørsmål du har lyst til å stille. Du kan spørre om ting relatert til arbeidsoppgavene, arbeidstid, litt om kulturen i selskapet og eventuelt teamet du skal jobbe i.
 

Øvelse gjør mester
Et godt intervju krever forberedelser og øvelse. Dersom du legger ned tid på dette i forkant har du større muligheter for å lykkes. Øv gjerne foran speilet eller med noen venner. På denne måten kan du få tilbakemeldinger på hva du har glemt eller hvordan du bør legge opp din presentasjon for å vekke interesse og/eller nå frem med budskapet ditt.
 

Ta med CV og søknad
Det er aldri feil å ta med seg en mappe med dokumenter. Skriv ut stillingsannonsen og søknadsteksten, samt to eksemplarer av CV’en din så du har en til overs. Dersom det er flere på møtet men ikke alle har en CV hver kan du dele ut en og gi et godt inntrykk. Ta også med attester og vitnemål. Du kan også gjøre deg notater og ta de med, det er helt i orden.
Vi håper at du med disse tipsene føler deg klar til å sette i gang med å forberede deg til et intervju. Husk at det aldri er noe galt i å dra på mange intervju. Erfaringen gjør deg rikere og bedre for hver gang.  
  
  

 
10. mai 2021