Studievalg - et valg med hodet, hjertet og magen

Er du i ditt siste år på videregående er det trolig én bestemt dato som skiller seg ut i din kalender. 15 april.  Datoen skriker mot deg i din usikkerhet. Innen denne dagen må man ha altså ha valgt seg ut ti ulike studier som hver vil lede livet ut i ti ulike retninger.  

For mange kan disse beslutningene virke overveldende da det kan føles som om det finnes en uendelighet av studier å velge mellom. Skal jeg bli sykepleier eller psykolog? Fysiker eller retoriker? Å se for seg hva man ønsker å jobbe med om ti år kan virke umulig når man så vidt har oversikt over hva som skjer til neste helg. Heldigvis finnes det en rekke gode råd som kan hjelpe til med å bøte på denne usikkerheten:

Reisen er målet
Beslutningen om hva man skal studere bør ikke bare tas med hjernen. Bruk hele kroppen; inkludert hjertet og magefølelsen. Å velge et yrke kun på grunnlag av at det har høy status eller fordi du har hørt at jobbmarkedet er godt er å gjøre seg selv en bjørnetjeneste. Å studere bør ikke bare ses på som veien til en jobb. Sånn som det ofte er i livet så er også selve reisen og ikke bare ankomststedet avgjørende. Valget man tar skal man tross alt leve med i minst tre år. Du gjør livet ditt unødvendig surt dersom du ikke liker dine medstudenter, forelesningene du er på og bøkene du leser. Som mange har erfart; det er utrolig krevende å fullføre et uinteressant studium.

Gjør research!
Så hvordan får man innsikt om et studium faktisk er noe for deg? Research er din bestevenn. Gå på nettet og les. Ikke bare om studiet i seg selv, men om selve fagene. Hvordan ser pensum ut? Er det mange forelesninger? Er det teoritungt eller praktisk? Selv om Google ikke kan svare på alle spørsmål kan man likevel få en litt bedre forståelse av hva studiet handler om. En enda bedre research-metode er å selv oppsøke utdanningsinstitusjonen og snakke med studenter om hvordan de opplever hverdagen på det aktuelle studiet. Dette er åpenbart ikke alltid praktisk mulig, men det kan være veldig nyttig for de som har muligheten til å snike seg inn og følge med på en forelesning fra bakerste rad.

Tør å ta feil

Å ta avgjørelsen om å begynne på et bestemt studium kan føles som et mageplask i et litt for kaldt vann. Derfor er det godt å vite at én av fjellvettreglene gjelder selv på universitet-campuset: «Vend i tide, det er ingen skam å snu». Selv om det kan være vanskelig å innrømme overfor seg selv og andre at man har gjort et feilvalg er det mye lurere å kaste inn håndkleet enn å bruke mye tid og penger på et studium som egentlig ikke var slik du så for deg. Kanskje valgte du studiet fordi du ikke kom inn på førstevalget ditt? I så fall kan det være klokt å ta et skritt tilbake og heller ta opp fag slik at man får muligheten til å studere det man faktisk er interessert i.

Hva som definerer deg
Dersom du står på terskelen av voksenlivet og studietiden er du heldig. Dette er tiden for å ta avgjørelser, både gode og dårlige. Selv om man velger feil studium kan man lære av dette. Selv dårlige erfaringer er erfaringer. Husk at det å studere handler vel så mye om å lære og kjenne seg selv. Uansett hva en ender opp med å studere definerer ikke dette deg som person. Studier og jobb er strengt tatt kun et aspekt av livet ditt.

Lykke til med valget!  
  

 
01. april 2021