Fem tips til en god CV

Å skrive en CV er ikke alltid det enkleste. Det finnes mange eksempler der ute om hvordan en CV bør se ut og hva den burde inneholde.  

Det første en rekrutterer eller arbeidsgiver leser er faktisk CV-en til kandidaten før noe som helst annet. Derfor er det viktig at denne er strukturert og gir et godt førsteinntrykk. Vi har listet opp fem tips om hvordan skrive en god CV og hva den bør inneholde for at den skal lykkes.    

 

Topp fem CV-tips. 

1. Skreddersy CV-en
Ikke send en standard-CV når du søker jobb. I stedet bør du bruke CV-en til å forklare arbeidsgiver hvordan du kan løse oppgavene som er skissert i utlysningen. Forklar hvordan din erfaring og ferdigheter kommer konkret til nytte. Det gjør at personen som leser kan se for seg deg i rollen.
 
2. Lag «Nøkkelkvalifikasjoner»
En spalte med nøkkelkvalifikasjoner øverst på CV-en er et kort sammendrag av dine kvalifikasjoner og kompetanser, som gir deg ytterligere rom til å skreddersy CV-en for en potensiell arbeidsgiver. Her skriver du det arbeidsgiver skal ha i bakhodet mens de leser resten av CV-en din. Men ikke skryt for mye – vær objektiv og saklig. Sett deg selv inn i rollen du er tiltenkt og hvorfor akkurat du er den rette kandidaten.
 
3. Kutt det unødvendige
Dersom du er ung og lite erfaren og du ikke har så mye å skrive på CV-en kan du selvsagt ha med tidlige sommerjobber og tidlig utdanning. Men ettersom du blir eldre, opparbeider deg erfaring eller har tatt høyere utdannelse blir det gamle mindre viktig. Dersom du har en mastergrad i juss vet vi at du har gjort det bra på videregående skole. Det samme gjelder helt grunnleggende datakunnskaper. «Erfaring med E-post og Windows» forventes det at man har til omtrent alle stillinger. For best effekt skriv alltid i omvendt kronologisk rekkefølge. Det er det «nesten» alltid det siste du har gjort som er mest interessant.
 
4. Bruk et presentabelt bilde
Det blir mer og mer vanlig å ha bilde i CV-en, også i Norge. Dette gjelder spesielt for stillinger hvor man skal være et ansikt utad, for eksempel i selgerstillinger. Sørg for å ha et bilde hvor du ser profesjonell og presentabel ut. Fototips: Still deg opp ved en vegg med skulderen langs veggen, slik at kameraet ser deg i profil. Snu deg mot kameraet med bøy i det fremste kneet. Da ser du fremoverlent og engasjert ut.
 
5. Unngå skrivefeil
Det er lett å «lese seg blind» på en CV man redigerer hele tiden. Men skrivefeil i et så viktig dokument gir et veldig dårlig inntrykk av søkeren – Få en venn til å lese igjennom før du sender! Husk også å sjekke skrivefeil i emnefelt og teksten i e-post meldingen før du trykker på send knappen.
Med disse tipsene håper vi at du har fått gode tips og innspill. Din CV skal være personlig og bør derfor oppleves som din egen. CV-en gir første inntrykket hos leseren og kan lede deg til et intervju.
   

Slik kan strukturen på din CV være bygd:

Personalia – Navn, adresse, epost, mobil, alder, sivilstand
Nøkkelkvalifikasjoner – Kort sammendrag av dine kvalifikasjoner og kompetanser
Arbeidserfaring – Kort om hvor har du jobbet tidligere og hvilke oppgaver har du hatt her.
Utdanning – Hvilke type utdanninger har du tatt, hvilken grad oppnådde du og varighet av utdanning.
Kurs – Hvilke kurs er mest relevante for den stillingen du søker og kan gi deg en fordel.
Fritidsinteresser – om det er relevant
Referanser – oppgis ved forespørsel.