Hva vil du at dine folk skal tenke på i ferien?

  

Trygghet for å beholde jobben er blitt like viktig som meningsfylte oppgaver og god lønn. I 2023 burde det påvirke hvordan vi snakker til våre ansatte, hvis vi vil beholde dem.

Forteller du dine ansatte at de har fortjent ferien før de sier «god sommer» og går ut dørene? I år kan det bety mye. Varslene om trangere tider er mange, prognosene stuper for økonomien. Det er lett å la seg rive med av uroen, og det er helt forståelig. Nyhetsbildet er preget av svekket krone og dalende oljepriser, spådommer om høyere rentenivå enn først antatt og frykt for resesjon. Vi leser om storbanker i krise, krig og geopolitisk ustabilitet i Europa og om et prisnivå som går gjennom taket.

personalhuset kristiansand

  

Hver gang vi hører om en ny konkurs, lytter vi kanskje litt ekstra i vår egen oppgang når det går i dørene. Hvordan står det til med min arbeidsplass?

Hos oss som jobber med rekruttering er det lett å merke effekt av trendene tidlig. Pendelen er i ferd med å svinge i en ny retning. Utsikter til langsiktige og stabile arbeidsforhold utkonkurrerer spenning og karrieremuligheter. Psykologisk trygghet er avgjørende for trivsel. Derfor spør jeg: Går alle dine ansatte like glade og bekymringsløse ut dørene en fredag ettermiddag før ferien som tidligere?

  

Hva sier du til dine folk?

For deg som har personalansvar eller står i en lederrolle er det ikke enkelt å vite hva dine ansatte går med av tanker akkurat nå. Hos oss i Personalhuset gis vi ofte et innblikk. Kandidater deler nødvendigvis sine refleksjoner rundt sin egen rolle - i bedriften de er i ferd med å forlate.

Nå i sommer bør du kanskje tenke litt nøyere gjennom hva du har tenkt å si til dine folk før du selv eller dine kolleger skifter ut skoene med sandaler, kontorstolen med solsenga.

«Takk for en verdifull innsats denne våren. Vi hadde ikke stått der vi står i markedet uten deg.»

Når de sitter hos oss som jobber med rekruttering er det ofte for sent for nåværende arbeidsgiver. Folk som beveger seg fra sin nåværende stilling og begynner å se seg som etter andre oppgaver, har gjort seg opp en mening om at stedet de for øyeblikket er ansatt snart er fortid. De ønsker seg videre.

Jeg sier ikke at det er noe galt i det. Vi i Personalhuset lever jo av at attraktive arbeidstakere flytter på seg, og vi heier på våre kandidater.

I en tid med økonomisk og politisk trygghet er en slik gjennomstrømming av personalressurser både naturlig og nødvendig. Det er et tegn på friskhet at en arbeidsplass fostrer ansatte som blir så gode at de ses på som attraktive av konkurrenten.  Dersom du er en leder som ser flinke folk gå til andre, er det jo dypest sett et kompliment til deg og din bedrift.

Men alt du ikke sier, er det ikke sikkert at noen forstår at du mener. Tenker du om dine ansatte at de virkelig er verdifulle, er det akkurat nå du skal si det. Ikke når de er tilbake fra ferie.

Utskiftning er sunt for et levende miljø, men gjennomtrekk bør utløse et varsko.

  

personalhuset kristiansand

Psykologisk trygghet

Det er velkjent at mange gjør refleksjoner rundt egen jobbsituasjon når de har ferie og avbrekk fra jobben. Finn.no rapporterer om «peak» på jobbsøkeraktivitet mandager og tirsdager. En liten kuriositet er altså at vi orienterer oss og sonderer nye jobbmuligheter på fritiden men selve søknaden fyller vi ut i arbeidstiden.

Grunnene til å bytte jobb er like mange som det finnes yrker, selvsagt. Det vet vi godt, vi som daglig jobber med å finne riktige personer til spennende stillinger. Vi treffer ofte folk som ikke en gang visste de hadde lyst på ny jobb, fordi de på sett og vist trivdes svært godt der de var. Vær for all del ikke årsaken selv. Særlig ikke i år, hvor marginene kan avgjøre hvor mange kolleger dere er om et års tid. Vær heller marginen.

Gode, lojale medarbeidere og kloke hoder som finner nye løsninger på eldgamle utfordringer og som våger å banke på døren til styrerommet når de tror de har funnet flere måter å tjene penger på: Disse vil du ikke miste i 2023.

Mennesker som kjenner deg som leder og setter pris på deg, som stikker hodet innom kontoret ditt og ønsker deg god helg, folk som henger igjen syv minutter over for å se over arbeidet sitt en gang til – medarbeidere som tar seg tid til å muntre opp en kollega som har hatt det litt vanskelig privat: Disse vil du ikke miste i 2023.

De neste ukene kan det være smart å lese seg opp på hvordan man bidrar til psykologisk trygghet på arbeidsplassen.

Være litt raus og velge færre konflikter, sette deg litt oftere ned i lunsjen enn før.

For dine menneskelige egenskaper kan raskt bety noe når dine ansatte tenker litt over tingene i ferien. Da kan raskt ubegrunnet frykt ramme de fleste av oss under en regnværssky i juli. Når man kommer i vippeposisjon i forhold til egen karriere, og begynner å tenke høyt mens man står og hogger ved på hytta. «Hvordan går det med meg på min arbeidsplass? Blir jeg førstemann ut døra hvis vi må skjære ned?»

  

Din innsats teller

Dine ansatte har alle funnet sin plass i organisasjonen gjennom en rekrutteringsprosess. Dette er en av de aller viktigste tannhjulene som påvirker en bedrifts omsetning. Det koster mye å ansette feil. Det koster enda mer å erstatte en person som har vært riktig for dere lenge.

Passivt påvirker overhead-utgifter som lønn og husleie selvsagt bunnlinja, men det er folkene du har på laget som utgjør den aktive forskjellen. Salg, anbud, nye kontrakter – alt vinnes av og gjennom mennesker. Valg av samarbeidspartnere i forretningsdrift tas ofte med både følelser og hjertet, man jobber jo helst sammen med folk man trives med. Blåser det økonomisk motvind er det ofte de som velger å sette seil og sette litt tøffere kurs med mannskapet, som vinner terreng.

Det er og blir dine ansatte som sørger for produksjon av verdier på din arbeidsplass.

Er du leder, er ditt ansvar å motivere til innsats og til målrettet arbeid for bedriftens målsetninger.

Det er derfor du skal ta deg tid til å tenke over hvordan du sender dine folk ut i ferie, akkurat i år. For når de kommer tilbake, skal dere jobbe sammen og fortsette å skape gode verdier.

Og til slutt: Husk at noen en gang har ansatt deg, også. Det du sier til dine folk, blir lagt merke til. 

  

  

Mellomrom

  

Anja Berglihn

  

Anja Berglihn
Avdelingsleder
Personalhuset Kristiansand
+47 984 24 292
anja.berglihn@personalhuset.no 

  

26. juni 2023