Dette må du tenke på før jobbintervjuet

Dette må du tenke på før jobbintervjuet

Nytt år, ny jobb? Les våre tips om hva bør du gjøre og ikke gjøre under et jobbintervju!


Etter å ha trålet deg gjennom stillingsannonse på stillingsannonse og finslipt CV-en din til perfeksjon, har du endelig fått innkallelse til et jobbintervju. Gratulerer! Nå gjenstår et siste hinder på veien gjennom jobbjungelen før du endelig kan takke ja til en stilling. Denne delen av jobbsøkerprosessen er ofte den man synes er mest nervepirrende og utfordrende. Mange føler et ubehag av å skryte av seg selv, mens andre sliter med å sette ord på hvorfor akkurat de bør få jobben. 

Fortvil ikke, denne siste innspurten mot en ansettelse blir mer overkommelig med disse rådene i bakhodet:

Vær forberedt:

Å stille opp på et jobbintervju uten å vite noe om selskapet eller hvem som skal intervjue deg er et dårlig utgangspunkt. Dette blir fort avslørt og kan i verste fall få deg til å fremstå som passiv og likegyldig. Les deg derfor opp om bedriften og stillingen på forhånd. Hva driver selskapet med? Hvilke kjerneverdier setter de høyest? Hvilke egenskaper ser de etter i en ansatt? Kunnskap om selskapet og stillingen kan hjelpe deg med å forstå bedre hva bedriften ønsker i en ansatt og dermed hva de ser etter i et jobbintervju.  

  

Bruk eksempler:

Å ramse opp personlige egenskaper uten å konkretisere dem gjør det vanskelig for intervjueren å vite hva du faktisk kan. Dersom du under intervjuet beskriver deg selv som en framoverlent person med glimt i øyet fremstår du bare som én i mengden som også påstår å inneha disse diffuse egenskapene. Forklar heller hvordan ferdighetene dine arter seg i praksis. Bruk gjerne eksempler fra din tidligere arbeidserfaring: «Du er positiv fordi har lært å holde humøret oppe selv i stressende jobbperioder. Du er organisert fordi du er vant til å balansere flere krevende prosjekter samtidig» Gjennom eksemplifisering vil arbeidsgiveren få et mye tydeligere bilde av hvilke egenskaper du faktisk innehar og dermed hvem du er.

  

Still spørsmål:

Et jobbintervju handler ikke bare om at intervjueren skal bli kjent med deg, men også at du skal bli kjent med selskapet. Jobbannonser er ofte svært korte og sier ikke alltid nok om hva jobben går ut på. Vær derfor engasjert og still spørsmål om arbeidsoppgavene som stillingsutlysningen ikke røper. Ikke bare vil du fremstå som ivrig og interessert, men du vil også få en større forståelse om stillingen faktisk passer for deg.

  

Skrinlegg lønnsdiskusjonen til senere:

Iblant kan spørsmålet om lønnsforventninger dukke opp under intervjuet. Selv om det ikke nødvendigvis er negativ å diskutere lønn på dette tidspunktet, bør forhandlingene utsettes til du faktisk får et jobbtilbud. Intervjuet er til for at både du og arbeidsgiver skal bli bedre kjent, ikke for å bli enig om en bestemt årslønn. Dersom fokuset ditt under intervjuet er rettet mot lønn røper dette at stillingen trolig ikke er spennende nok for deg.

  

Ha referansene dine i orden:

Intervjueren har garantert et ønske om å vite hva dine tidligere arbeidsgivere mener om deg. Sørg derfor for at referansene på CV-en din er oppdatert og informer kontaktpersonene om at de kan forvente seg en telefon i de nærmeste dagene. Dette kan gjøre at referansene dine får bedre tid til å reflektere over hvordan du er som arbeider i stedet for å måtte fortelle om deg helt uforberedt, noe som trolig ikke gir de mest opplysende tilbakemeldingene.

  

Vær ærlig!

Dette er kanskje det viktigste å tenke på under et jobbintervju. Det kan nemlig fort bli en fristelse å smøre litt tykt på om hva du kan. Å si man er en kløpper i Photoshop dersom du så vidt klarer å tegne et rektangel i Paint vil fort bli gjennomskuet etter ansettelsen. Gjør deg selv en tjeneste; spar deg selv for denne forlegenheten og vær ærlig om ditt kompetansenivå.

  

Lykke til med jobbintervjuet!

 

Skal du ha intervju over video?   Sjekk ut våre tips til videointervju