Åtte tips til videointervjuet

Det blir mer og mer populært med videointervjuer i rekrutteringsprosesser. Dette kan for noen være stressende og utfordrende. Kanskje du lett blir distrahert av det tekniske aspektet eller begynner å tenke for mye på detaljer som “hva skal jeg gjøre med hendene mine?”. Det kan føles uvant, men med litt trening og forberedelser vil dette føles like naturlig som et vanlig jobbintervju. For å sikre at du gjør et godt inntrykk har vi noen tips:  

Kjør en generalprøve der du ringer en venn og tester nettilgangen, mikrofon og lignende. Du kan også ta opp intervjuet slik at du kan se etter ting du vil endre eller bli bedre på. Eventuelt kan du øve foran et speil.  

Bildeutsnittet bør vise ansikt og skuldre. Hvis du er usikker, ta en titt på intervjuobjekter på TV der de gjerne tar i bruk samme utsnittet.  

Lyd. For at intervjueren skal høre det godt er det viktig å sitte i et rolig rom, uten støy, og snakke klart og tydelig. Ha gjerne hodetelefoner eller ørepropper klart, slik at vi hører deg godt. Unngå rom med ekko eller gjenklang.  

Tenk over hvor du setter deg. Det kan være distraherende både for deg som kandidat og for intervjuer om det skjer mye i bakgrunnen. Løsninger på dette kan være å plassere deg foran en nøytral bakgrunn. Husk å ikke sett deg foran et vindu, da ser vi deg ikke så godt.  

Husk å teste webkamera og mikrofon før intervjuet. Det er alltid kjedelig med tekniske problemer da det hindrer en god flyt underveis. Hvis ulykken først har skjedd og det dukker opp et problem – si i ifra til intervjuer. Vi har alle forståelse for slikt og det er bedre at det fikses med en gang slik at man ikke går glipp av informasjon eller misforstår et spørsmål.  

Nettilgangen kan noen ganger by på utfordringer. Noen ganger opplever vi at det kan føre til at vi snakker litt i munnen på hverandre. Et tips kan derfor være å vente et sekund eller to før du svarer på et spørsmål.  

Forberedt. Du må være like forberedt til et videointervju som til et vanlig intervju. Les deg opp om firmaet og kle deg profesjonelt. Det kan dukke opp situasjoner hvor du må reise deg, for å hente et ark eller fikse en teknisk feil, det er derfor viktig at du har profesjonelt antrekk og ikke tusler rundt i joggebukse.  

Kroppsspråk er viktig. Kroppsspråk reflekterer gjerne motivasjon, interesse og personlighet. Derfor er det viktig å vite hvilke signaler man sender ut. Det er ingen vits å late som man er annerledes enn man er, men om man virkelig har lyst på jobben burde man øve seg på å vise det. Siden intervjuet er via video kan dette være en utfordring for noen. Enkle måter å vise interesse er å være genuin i uttrykkene du formidler. Hvis noe er gøy - smil, hvis du er enig i noe – nikk. Stemmen må også uttrykke at du er interessert. Det som er viktig å ha i bakhodet er at man ikke alltid kan komme med bekreftende lyder som “Mhm” slik som vi nordmenn har en tendens til å bruke hyppig. Unngå å bruke en kontorstol som svinger eller vipper. Da unngår du at intervjueren blir sjøsyk underveis i intervjuet.