Seks tips til hjemmekontoret

Tilbake på hjemmekontoret? Selv om det kan være tungt å starte det nye året med en nok en periode med Teams-møter i joggebuksa, er det heldigvis noen grep du kan ta for gjøre hjemmekontordagene litt lettere. Her er seks tips om hvordan du kan arbeide mer effektivt og samtidig være sosial selv når du jobber hjemmefra.

 

Ha gode rutiner og planlegg dagen

Forsett med dine vanlige morgenrutiner. Stå opp, puss tenner, kle på deg og spis frokost. Lat gjerne som om du skal ut døra. Dette signaliserer til kropp og sinn at det er tid for jobb. Sett gjerne tidsfrister for arbeidsoppgavene dine.


Ta lunsjen og kaffepraten over Teams

Mennesker er vanedyr. Det kan derfor være lurt å gjenskape vanene man har på kontoret også hjemme. Oppretthold den daglige lunsjpausen og kaffepraten ved å ta den over Teams eller Zoom. Disse korte sosiale pausene i en hektisk arbeidshverdag utgjør grunnmuren i det sosiale arbeidsmiljøet. Disse avbrekkene gir muligheter til å snakke med kollegaer om helt andre ting enn jobb og dermed bygge relasjoner på tvers av selskapets avdelinger. Dette er vel så viktig når man jobber hjemmefra som når man er på kontoret.

Beveg deg

De kjedeligste rådene er ofte de beste. Selv om det kan være kjedelig å gå den samme turen rundt i nabolaget, har det en stor positivt effekt på humøret ditt om du legger inn litt aktivitet i arbeidshverdagen din. Når man jobber i kontorlandskap er man kanskje vant med en stillesittende jobb. Hjemmekontor kan ta dette til nye høyder. Når muligheten for å gå frem og tilbake fra møter, tur/retur kopimaskinen eller sin vante vei til kaffemaskinen forsvinner, beveger man seg muligens litt mindre enn før. Å daglig ta seg tid til en gåtur, joggetur eller lignende kan gjøre underverker både for konsentrasjonen og for helsa.

Sett av tid til digital sosialisering

En av de største ulempene med hjemmekontor er at man fort kan føle seg isolert og alene. Men selv om man ikke kan møtes fysisk er det fortsatt mulig med digital sosialisering. Virtuell fredagspils, Teams-karaoke og Kahoot-quiz er bare noen få eksempler på morsomme aktiviteter som kan gjøres hjemmefra. Slike sosiale tiltak er viktig både for at de ansatte skal bli bedre kjent og for at man skal få koblet av sammen med sine kollegaer. Selv de fleste foretrekker å gjøre disse aktivitetene fysisk, er de digitale versjonene gode alternativer i en tid der man faktisk er nødt til tenke litt utenfor boksen.  

Lag ditt eget kontor

Det er ikke slik at alle har et fullintegrert kontor i hjemmet sitt. Det er heller ikke nødvendig med et hjemmekontor som tatt ut fra utstillingsvinduet på IKEA for kunne arbeide godt hjemmefra. Pass på at du har en god sittestilling, gjerne avskjermet fra eventuelle distraksjoner. I disse dager er det mange som kombinerer hjemmekontor med både hjemme-skole og hjemme-barnehage. Er dere to foreldre hjemme kan man forsøke å bytte på barnepasset, slik at begge foreldre får «alene tid» foran skjermen. Ha det gjerne lyst og luftig rundt deg, med mulighet til å variere på arbeidsstillingen.


Bruk telefonen

Ja, det er faktisk mulig å ringe med smarttelefonen din. Selv om vi ringer hverandre sjeldnere og sjeldnere, er det fortsatt hyggelig å ta en god gammeldags telefonprat. Samtaler der man faktisk kan høre den andres stemme utgjør et friskt pust i en hverdag bestående av mailer, Teams-chat og sms-er. Ta gjerne en fem minutters telefonsamtale til personen du sitter ved siden av på kontoret. På denne korte tiden kan dere å snakke om noe annet enn jobb. Såpass kan man unne seg i hjemmekontorets tid.Lurer du på nordmenn egentlig synes om hjemmekontor? Les vårt blogginnlegg for å lære mer om hvordan arbeidslivet blir post-korona, og hvordan fremtidens kontorløsning kan se ut her!