Hva er fordelene ved å ha en deltidsjobb ved siden av studiene?

I dag er det nærmest umulig å få studentbudsjettet til å gå opp uten å ha en jobb ved siden av studiene. Som ny student vil man raskt innse at man er nødt til å ha en ekstra inntektskilde dersom man ikke ønsker å leve på en diett kun bestående av tomatsuppe, knekkebrød og nudler.  

I dag er det nærmest umulig å få studentbudsjettet til å gå opp uten å ha en jobb ved siden av studiene. Som ny student vil man raskt innse at man er nødt til å ha en ekstra inntektskilde dersom man ikke ønsker å leve på en diett kun bestående av tomatsuppe, knekkebrød og nudler. Studielånet forsvinner lynraskt ut av studentenes kontoer på grunn av de stive leieprisene i byene der det er attraktivt å bo og studere. I tillegg til leie og mat ønsker man også å kunne unne seg en kaffe, og ikke minst ha muligheten til å tilbringe søndagskveldene foran tv-skjermen uten å klare å bestemme seg for hvilken film man ønsker å se på Netflix. I tillegg til de åpenbare økonomiske fordelene er det også andre gode grunner til å ha en deltidsstilling ved siden av studiene: 1. Du får arbeidserfaring: Gjennom en deltidsjobb vil du erfare ting du ikke kan lære i en pensumbok. Uansett hva slags deltidsjobb man har så vil man gjøre noe annet enn å lese pensum, skrive oppgaver og sitte i forelesninger. En slik jobb vil ofte gi lærdom og innsikt i hvordan man løser problemer i praksis. Dette kan være alt fra salgsferdigheter til datakunnskap. Erfaringene fra studielivet er ikke mindre verdt, men ettersom de er så langt unna det praktiske arbeidslivet lønner det seg også å få konkret arbeidserfaring gjennom en deltidsjobb.  2. Du knytter kontakter: Uavhengig om deltidsjobben er relevant for studiet du går vil du uansett knytte kontakter i arbeidslivet. Dette er viktig da du aldri kan vite om kontaktene kan være nyttige i fremtiden. Ofte finner man sin neste jobb nettopp gjennom sine tidligere kollegaer eller sjefer. Da vil man også stille sterkere sammenlignet med andre ettersom man allerede har en fot i døra og kjenner flere som jobber i bedriften. Det er også en stor fordel å kunne å vise til tidligere jobberfaringer når man søker jobb senere. Ved at arbeidsgiveren ser at du har jobbet ved siden av studiene tyder dette på at du er en initiativrik og engasjert person.   3. Du blir vant til arbeidslivets disiplin: Å jobbe er ikke det samme som å studere. Som student er det nærmest forventet at man somler seg inne i lesesalen i 11-draget før man bruker en halvtime på å drikke kaffe og sjekke sosiale medier. Slik fungerer det ikke arbeidslivet. Der må man være på plass før studenter flest har stått opp. Det forventes at man er disiplinert og arbeider samvittighetsfullt for arbeidsgiveren din. Jobbtilværelsen er på mange måter mye mer krevende enn å være student, der man i større grad kan styre dagene og arbeidstimene sine selv. Det å sitte på ved en kontorpult i åtte timer om dagen er noe som man må venne seg til. Å ha en deltidsjobb en dag eller to i uka er derfor en god måte å varme seg opp til arbeidslivet på.   4. Du utvikler samarbeidsevner: For mange er studentlivet en ensom affære i den forstand at man har ansvar for egen læring. Dette betyr at en selv må skrive og levere oppgaver alene. Selv om man i blant har gruppeoppgaver er dette adskillig mer vanlig i arbeidslivet. Der arbeider man og samarbeider på tvers av avdelinger. Ofte jobber man i team der man samarbeider ekstra tett. En deltidsjobb vil ikke minst lære deg å forholde seg til en sjef, noe som man uansett er nødt til på et eller annet tidspunkt i livet. Samarbeidsevner og en god slump med tålmodighet er noe som kommer godt med i arbeidslivet og er noe som det er lurt å tilegne seg så tidlig i arbeidslivet som mulig.   5. Du får viktige referanser: Å ha gode referanser på CV-en bør ikke undervurderes. Det kan slå negativt ut dersom arbeidsgiveren som vurderer å ansette deg ikke har mulighet til å ringe personer som du har arbeidet for. Dette skyldes at en potensiell arbeidsgiver ønsker å forsikre seg om du er den du gir inntrykk av å være. Ved å ta kontakt med en referanse kan arbeidsgiveren forsikre seg at du er en pålitelig arbeider som faktisk møter opp når han skal og utfører arbeidsoppgavene som forventes av ham. Uten denne referansen må arbeidsgiveren ta en sjanse dersom hun skal ansette deg, noe som er lite sannsynlig dersom neste person på intervjulisten har rikelig med referanser på sin CV.

Studielånet forsvinner lynraskt ut av studentenes kontoer på grunn av de stive leieprisene i byene der det er attraktivt å bo og studere. I tillegg til leie og mat ønsker man også å kunne unne seg en kaffe, og ikke minst ha muligheten til å tilbringe søndagskveldene foran tv-skjermen uten å klare å bestemme seg for hvilken film man ønsker å se på Netflix. I tillegg til de åpenbare økonomiske fordelene er det også andre gode grunner til å ha en deltidsstilling ved siden av studiene:  

1. Du får arbeidserfaring:

Gjennom en deltidsjobb vil du erfare ting du ikke kan lære i en pensumbok. Uansett hva slags deltidsjobb man har så vil man gjøre noe annet enn å lese pensum, skrive oppgaver og sitte i forelesninger. En slik jobb vil ofte gi lærdom og innsikt i hvordan man løser problemer i praksis. Dette kan være alt fra salgsferdigheter til datakunnskap. Erfaringene fra studielivet er ikke mindre verdt, men ettersom de er så langt unna det praktiske arbeidslivet lønner det seg også å få konkret arbeidserfaring gjennom en deltidsjobb.

2. Du knytter kontakter:
Uavhengig om deltidsjobben er relevant for studiet du går vil du uansett knytte kontakter i arbeidslivet. Dette er viktig da du aldri kan vite om kontaktene kan være nyttige i fremtiden. Ofte finner man sin neste jobb nettopp gjennom sine tidligere kollegaer eller sjefer. Da vil man også stille sterkere sammenlignet med andre ettersom man allerede har en fot i døra og kjenner flere som jobber i bedriften.

Det er også en stor fordel å kunne å vise til tidligere jobberfaringer når man søker jobb senere. Ved at arbeidsgiveren ser at du har jobbet ved siden av studiene tyder dette på at du er en initiativrik og engasjert person.

3. Du blir vant til arbeidslivets disiplin:

Å jobbe er ikke det samme som å studere. Som student er det nærmest forventet at man somler seg inne i lesesalen i 11-draget før man bruker en halvtime på å drikke kaffe og sjekke sosiale medier. Slik fungerer det ikke arbeidslivet. Der må man være på plass før studenter flest har stått opp. Det forventes at man er disiplinert og arbeider samvittighetsfullt for arbeidsgiveren din. Jobbtilværelsen er på mange måter mye mer krevende enn å være student, der man i større grad kan styre dagene og arbeidstimene sine selv. Det å sitte på ved en kontorpult i åtte timer om dagen er noe som man må venne seg til. Å ha en deltidsjobb en dag eller to i uka er derfor en god måte å varme seg opp til arbeidslivet på.

4. Du utvikler samarbeidsevner:

For mange er studentlivet en ensom affære i den forstand at man har ansvar for egen læring. Dette betyr at en selv må skrive og levere oppgaver alene. Selv om man i blant har gruppeoppgaver er dette adskillig mer vanlig i arbeidslivet. Der arbeider man og samarbeider på tvers av avdelinger. Ofte jobber man i team der man samarbeider ekstra tett. En deltidsjobb vil ikke minst lære deg å forholde seg til en sjef, noe som man uansett er nødt til på et eller annet tidspunkt i livet. Samarbeidsevner og en god slump med tålmodighet er noe som kommer godt med i arbeidslivet og er noe som det er lurt å tilegne seg så tidlig i arbeidslivet som mulig.

5. Du får viktige referanser:

Å ha gode referanser på CV-en bør ikke undervurderes. Det kan slå negativt ut dersom arbeidsgiveren som vurderer å ansette deg ikke har mulighet til å ringe personer som du har arbeidet for. Dette skyldes at en potensiell arbeidsgiver ønsker å forsikre seg om du er den du gir inntrykk av å være. Ved å ta kontakt med en referanse kan arbeidsgiveren forsikre seg at du er en pålitelig arbeider som faktisk møter opp når han skal og utfører arbeidsoppgavene som forventes av ham. Uten denne referansen må arbeidsgiveren ta en sjanse dersom hun skal ansette deg, noe som er lite sannsynlig dersom neste person på intervjulisten har rikelig med referanser på sin CV.