Studietips for et digitalt semester

Selv om semesteret er godt i gang, tar universiteter og høgskoler fortsatt hensyn til smittesituasjonen. Løsningen for mange utdanningsinstitusjoner er et digitalt semester med direktesendte forelesninger over nettet. 

Flere studenter ser på slike webinarer som noe positivt, i og med at man verken trenger å forlate hybelen eller sengen for å få med seg forelesningen. Men dersom du virkelig ønsker å få noe ut av undervisningen bør du komme deg opp av sengen og få igang dagen. Følger du disse rådene vil du komme deg gjennom det digitale semesteret på best mulig måte.

shutterstock_1681604053

Se forelesningene live 

Fordelen med digitale forelesninger er at de ofte blir tatt opp og lagt ut i sin helhet. Det kan derfor virke fristende å sove lenge og heller se forelesningen på et senere tidspunkt. Likevel gjør studenter det lurt i å faktisk stå opp om morgenen og se forelesningen direkte. Dette vil gjøre det lettere å skape gode hverdagsrutiner, noe som er spesielt viktig i et uvanlig semester der man har få fysiske avtaler. 

Ikke gjør andre ting under webinarene

Selv om man har muligheten til å delta i en forelesning hjemmefra, betyr ikke dette at man bør gjøre de tingene man vanligvis gjør når man er hjemme under webinaret. Konsentrer deg fullt og helt om forelesningen. Ikke brett klær, spill playstation eller lag middag mens foreleseren snakker. Tro meg: du er ikke  god i multitasking at du klarer å få med deg de viktigste poengene fra undervisningen samtidig som du gjør yoga på stuegulvet.  

Ta notater  

Et annet klassisk studenttips som også gjelder i et digitalt semester er å ta notater. Ikke bare vil dette tvinge deg til å konsentrere deg om hva foreleseren sier, men vil også distrahere deg fra hjemmets fristelser. Unngå å ta notater på iPhonen – dette vil uunngåelig føre til spilling av Candycrush eller meningsløs scrolling av kattevideoer på Instagram. 

Skru på kameraet 

Selv om det kan virke skummelt, gjør du lurt i å skru på kameraet ditt under forelesningen. Dette vil tvinge deg til å faktisk sitte ned og følge med på undervisningen og dermed unngå unnasluntring. Husk derimot at webinarene blir tatt opp. Pass derfor på at du har nok kaffe på termosen slik medstudentene dine slipper å se på ditt snorkende ansikt gjennom forelesningen. 

Still spørsmål 

Som i en vanlig forelesning kan studenter også stille spørsmål under webinarer. Å få svar på det man lurer på er like nyttig i et digitalt som i et vanlig semester. Dersom du synes det er litt for nervepirrende å snakke foran alle lytterne, gir digitale forelesninger ofte muligheter for studentene å stille skriftlige spørsmål i en chat. Utnytt denne muligheten til det fulle og få svar på både gode og dårlige spørsmål du brenner inne med. Å være en aktiv deltaker i webinaret  gjør at undervisningen blir en samhandling mellom studentene og foreleseren. Dette og vil garantert sørge for at du forstår mer enn hvis du kun passivt følger med i undervisningen.